Telesna teža vpliva na neplodnost

Ida in dr.IgorTežave z zanositvijo imajo lahko različne vzroke. Eden izmed njih je tudi nepravilna telesna teža in način prehranjevanja.

Naše izhodišče je, da naj bo hrana čim bolj raznovrstna, uravnotežena glede na vse sestavine, kar prikazujejo običajno prehranske piramide.  Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) naj bi bila sestava obrokov naslednja:

  • Ogljikovi hidrati (polnozrnata žita in izdelki iz njih, krompir, koruza) predstavljajo okrog 40% delež dnevne prehrane.
  • Sledijo sadje in zelenjava. Sadja naj bi bilo okrog ¼ in zelenjave ¾  od 35% deleža dnevne prehrane.
  • Beljakovine (meso, jajca, mleko in mlečni proizvodi) predstavljajo okrog 20% deleža dnevne prehrane.
  • Samo 5% delež dnevne prehrane naj bi obsegale maščobe in sladkorji.

Vsekakor pa je sestava jedilnika odvisna od vaše genske zasnove, krvne skupine, gibanja, razporeditve obrokov in vašega prepričanja. Različne zdravstvene težave, ki se kažejo pri prebavi ali pri menstruacijah pa lahko nakazujejo, da je potrebno prehranske navade prilagoditi, da se težave odpravijo.

Pri težavah z zanositvijo je eden od vzrokov lahko tudi premajhna telesna teža, ki je lahko posledica nizkokaloričnih diet. Indeks telesne teže je eden od pokazateljev v kakšnem stanju je naše telo. Indeks telesne teže je količnik med vašo težo (kg) in kvadratom telesne višine (m). Okvirno naj bi rezultate tolmačili v naslednjih razredih:

  • do 18,5 podhranjenost
  • med 20 – 24,9 normalna teža
  • med 25 – 30,0 čezmerna telesna teža
  • nad 30,1 debelost

V primeru, da je vaš indeks pod 18,5 to lahko zmanjša možnosti zanositve tudi do 80%.

Druga skrajnost pa je prevelika telesna teža. Izhodišče pri njej je predvsem porazdelitev maščob po telesu, kar ugotavljamo z indeksom centralne debelosti. V grobem ločimo hruškasto obliko telesa (maščobe predvsem v področju bokov) in obliko, ki spominja na »jabolko«. Pri obliki »jabolka« so maščobe porazdeljene v področju trebušne votline. Porazdeljenost maščob pa vpliva tudi na potencialne zdravstvene težave:

  • hruškasti tip telesa je povezan z obrabami sklepov, težavami z venami, žolčem, oteklinami,
  • pri obliki telesa »jabolko« pa je večja nagnjenost k sladkorni bolezni in srčno-žilnim boleznim.

Pri tipu »jabolko« prihaja torej do motenj delovanja slinavke, kar vzporedno vpliva tudi na hormonsko neravnotežje, ki se lahko kaže tudi pri težavah z zanositvijo. Če izračunate količnik med obsegom pasu (pri popku)  in obsegom bokov boste dobili indeks centralne debelosti. Če je ta nad 0,8 je vaša nagnenost k tipu »jabolko« večja, kar pomeni tudi večje možnosti za hormonske motnje in manjše možnost zanositve.

Lep sončen dan vam želiva

Ida in dr. Igor

Comments are closed.