Prehrana izboljša možnosti zanositve

Ida in dr.IgorIzbira prave prehrana ni enostavna. V vsakem življenjskem obdobju naše telo zasleduje svoje “biološke” cilje:

  • rast in razvoj do pubertete
  • reprodukcijo in vzdrževanje telesa  do menopavze
  • vzdrževanje telesnih funkcij v tretjem življenjskemu obdobju.

Splošna prehranska navodila so vezana predvsem na cilj dolgoživosti in zmanjšanja možnosti za bolezni, zato niso primerna za čas reprodukcije, ko je potrebno hrano obogatiti predvsem z beljakovinami, ki so preko aminokislin gradniki za hormone, organe, mišice, sluznice….

Cilj telesa v obdobju reprodukcije je predvsem zanositev. Temu je namenjeno tudi hranjenje, ki ga podpira telo (oz. biologija). Beljakovine, živalske in rastlinske, ogljikovi hidrati, zelenjava, sadje – kot bi opazovali jamskega človeka.

Kaj pa holesterol, pritisk, prevelika teža…. Pozabite, telo želi samo da pride do zanositve. »Biološko« idealna ženska naj bi imela kakšen kg nad idealno težo, saj se ji v času nosečnosti lahko pojavijo slabosti, ne bo mogla uživati več dovolj hrane in otrok v maternici bo hitro ogrožen. In podobno lahko razmišljamo za dojenje, kjer mora imeti telo dovolj zalog. Seveda pa v teži ne smemo pretiravati.

Partnerja se »podzavestno« z »biološkimi« kriteriji ves čas ocenjujeta. Ima ona prave oblike bokov, da bo rodila zdravega otroka, ima on dovolj mišic na telesu, da bo branil družino. »Jamska filozofija«, ki pa še zmeraj  vsebuje »biološke kriterije« našega telesa.

50 do 80 let nazaj so porodnice dobile kurjo juhico, ki je bila zelo hranljiva za telo revno z beljakovinami. V tistih časih in zadnjih tisočih letih je bilo meso na krožniku enkrat tedensko ali še redkeje.

Ali se je naša DNK v zadnjih 50 letih kaj spremenila?

Mislim, da ne.

Torej, uživajte pestro in raznoliko hrano, ne pozabite na beljakovine, predvsem pa se zavedajte, da čas reprodukcije (zanositve, rojevanja, dojenja) ni čas, ko v prehrani zasledujete prehranske cilje za dolgoživost in zdravje (zmanjšano število kalorij, beljakovin, dosti sadja in zelenjave.)

Se pa izogibajte hrani z E-snovmi, beli moki, sladkarijam in seveda ne pozabite, »jamski človek« je bil zmeraj v dobri fizični kondiciji.  

Lep sončen dan vam želiva

Ida in dr. Igor

Comments are closed.