Pregrevanje mod – manjše možnosti oploditve

Ida in dr.IgorŠtevilo semenčic pri evropskih in ameriških moških se je v zadnjih 50 letih prepolovilo.  Vzrok so hrana (hormoni, hormonski motilci, pesticidi, onesnaženo okolje …), več stresa, pomemben vzrok pa je tudi pregrevanje mod zaradi neustreznega perila oz. oblačil. Pregrevanje mod tako vse bolj postaja eden od bistvenih vzrokov za manjše možnosti normalne oploditve.

Moda (testisi) so pri moškem spolne žleze z notranjim izločanjem, ki proizvajajo hormone (testosteron) in semenčice (spermije), ki omogočajo oploditev ob združitvi z jajčecem (gameto).

Moda so parni organ, velikosti približno 4×2,5 cm in se nahajajo v mošnji ali modniku (scrotum). 

Iz mod vodi semenovod skupaj z žilami in živci in tvori semensko povesmo, ki poteka od notranjega dimeljskega obroča do moda. Nanj je kot tanka opna naraščena kremastrova mišica.  Moda so organ, ki imajo anatomsko posebnost. Za pravilno delovanje morajo imeti temperaturo nekoliko nižjo, kot je telesna. Zato modnik deluje kot posebna »hladilno-ogrevalna« vrečka.  V primeru, da je temperatura mod prenizka, se kremastrova mišica skrči in pritegne modnik k telesu, da se moda ogrevajo. Podoben položaj modnika se pojavi tudi v primeru močnega stresa in ob grožnji, da bi se moda lahko poškodovala.

Kadar pa so temperature previsoke, pa se kremastrova mišica sprosti in moda se odmaknejo od telesa in povečajo površino, tako da je hlajenje intenzivnejše. Tvorba spermijev je manj učinkovita pri višjih ali nižjih temperaturah. Proces zorenja semenčic (spermatogeneza) traja okrog 74 dni, kar pomeni, da vsako pregrevanje v tem časovnem ciklusu lahko zmanjša ali poškoduje nastajajoče semenčice za sledeče obdobje 2,5 meseca.

Za pravilno delovanje mod je torej potrebna optimalna temperaturna,  kar se doseže z krčenjem, oz. raztezanjem modnika. Zato morajo moški, ki želijo normalno oploditi partnerico (dovolj velika količina semenčic, malo število deformiranih semenčic) poskrbeti, da je spodnje perilo dovolj zračno in veliko (okrog 2-3 cm prostora za gibanje mod). Kar seveda pomeni, da so določena oblačila  »pajkice, tangice, oprijeti kroji hlač…« zelo problematična, saj direktno vplivajo na proces zorenja semenčic (zmanjšano število semenčic), prav tako pa takšna oblačila zaradi pregrevanja mod vplivajo tudi na povečano število deformiranih semenčic.

Pravi moški je torej Martin Krpan v širokih lanenih hlačah in ne moderni Robin Hood v oprijetih pajkicah.

Torej naloga vseh partnerjev, ki se z partnericami trudijo za pridobitev naraščaja je, da prilagodijo svojo garderobo, kar je še najmanjši trud na dolgi poti do potomcev.

Ne pozabimo pa tudi na vroče kopeli in savne, ki so prav tako škodljive za semenčice.

Želiva vam lep sončen dan
vaša terapevta

Ida in dr.Igor

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Comments are closed.