Kdaj je čas za zanositev?

Ida in dr.IgorVprašanje, ki si ga pogosto zastavimo ob različnih prioritetah, ki si jih postavljamo v življenju: študiju, karieri, svobodi… in materinstvo bo prišlo, ko bomo vse ostalo realizirali.

Vendar je odgovor za realizacijo materinstva enostaven. Najboljši čas je sedaj oz. čim prej. Poglejmo si podatke v nadaljevanju.

Povprečno obdobje, ko ženska lahko zanosi se  giblje med 15 in 45 letom. Vendar pa je zanimivo dejstvo, da ima povprečna ženska pri 30 letih samo še 12%  od celotne zaloge dveh milijonov jajčec s katerimi se je rodila. Pri 40 letih pa se ta zaloga spusti samo še na 3%.

Kljub prepričanju, da je moška plodnost skoraj neomejena, pa so raziskave pokazale, da obstajajo razlike med 25 in 35 letnimi moškimi, saj se pri slednjih že za dvakrat povečajo možnosti za neplodnost.

V primeru, da ste kadilka bo za vas zanimiva informacija, da so nizozemski znanstveniki odkrili, da kajenje za približno 10 let pospeši žensko biološko uro, kar pomeni, da ima 25 letna kadilka podobno sposobnost zanositve kot nekadilka pri 35 letih.

In na koncu vzpodbuda za materinstvo, saj biološka ura neusmiljeno teče, prav tako pa ste tudi vsak dan izpostavljeni stresu, onesnaženju, aditivom…, kar zmeraj bolj manjša vaše možnosti za uspešno zanositev.

Želiva vam lep sončen dan

Ida in dr.Igor

Comments are closed.