Hipogonadizem – pogosti vzrok za neplodnost

Ida in dr.IgorHiogonadizem ali nezadostno delovanje jajčnikov je zdravstvena težava, ki je posledica šibkega delovanja jajčnikov ali njihova odsotnost.  Ker jajčniki ne proizvajajo dovolj hormonov se posledice kažejo v motnjah menstruacijskega ciklusa in težavah, ki spominjajo na težave v menopavzi.

Ločimo primarni in sekundarni hipogonadizem. O primarni obliki govorimo v primeru bolezni ali odpovedi jajčnikov, kar je lahko povezano tudi s kromosomskimi motnjami (Turnerjev sindrom). Pri sekundarnem hipogonadizmu se običajno pojavlja pri nepravilnem delovanju hipotalamusa in hipofize, kar ima za posledico nezadostno proizvodnjo hormonov, ki spodbujajo delovanje jajčnikov. Vzroki so lahko posledica tumorja, poškodba glave, pretiravanja v telesnih naporih ali hujšanju.

Osnovni simptomi so:

  • težave z zanositvijo zaradi zmanjšane plodnosti
  • šibke menstruacije
  • meni podobne težave (vročinski valovi, znojenje, tesnoba…)
  • lahko se pojavi tudi izpadanje sramnih dlak in manjšanje prsi.

Zdravljenje je usmerjeno predvsem na vzroke. Če je mogoče je to hormonsko (nepravilnosti v delovanju hipotalamusa, hipofize), v ostalih primerih pa je potrebna operacija glave (tumor, poškodbe) ali sprememba vedenjskih vzorcev (zmanjšanje obremenitev, povečanje teže).

Bioresonančne terapije se izvajajo kot dopolnilne terapije k prej opisanim postopkom. Usmerjene so predvsem v stimulacijo jajčnikov, hormonskega sistema in podporo pri težavah z vedenjskimi vzorci (telesni napori, hujšanje).

Želiva vam lep sončen dan

Ida in dr. Igor

Za druge zdravstvene težave obiščite našo stran www.mojaharmonija.com

Comments are closed.